Az ásványgyűjtés és egy ásványgyűjtemény létrehozása olyan hobbi, ami sokak számára egy új világot tár fel. Az esztétika, egyediség, szépség világát. Ellentétben sok más hobbival, melyeket a gyűjtés szenvedélye éltet, az ásványgyűjtőknek szembesülniük kell e hobbinak azzal az előnyével, és – egyúttal – hátrányával, hogy gyűjteményük ténylegesen egyedi és utánozhatatlan. De miért is lehet ez hátrány? Sokan nem értik ezt, addig a pillanatig, amíg nem találkoznak egy olyan ásvánnyal, ami a szemükben gyönyörű és tökéletes, de már valaki másnak a gyűjteményében van. És bármennyire is tetszik nekik az az ásvány, lehetetlen egy ugyanolyat szerezni, találhat vagy vehet hasonlót, majdnem ugyanolyat, de a kettő sohasem lesz egyforma. Mert, ellentétben a bélyegekkel, érmékkel és sok más dologgal, amit az emberek gyűjtenek, minden ásvány egyedi és megismételhetetlen, mivel természetes képződmény, nem ember, hanem a természet által alkotott örök szépség, amihez ősi vonzódás köt minket, akár a tűzhöz. Nem véletlen, hogy már a kisgyerekek is imádják a kavicsokat, és előszeretettel játszanak velük.

Fontos megemlíteni, hogy ebben a cikkben ásványgyűjtés alatt az ásványok megszerzésének minden formáját értjük, ami magába foglalja a vásárlást, a terepen történő gyűjtést és a cserét is.

Ha valaki ásványgyűjtésbe kezd, fontos, hogy megtanuljon néhány alapvető dolgot, amelyek a gyűjtés során nagyban segíthetik, megóvhatják néhány rossz döntéstől, amelyet sok kezdő és tapasztalt gyűjtő is elkövet időről időre.

  1. Ha van rá esély, tedd azt, ami boldoggá tesz! Ez az állítás nagyon sok dologra igaz az életben, többek között az ásványgyűjtésre is. Ha úgy szeretnéd felépíteni a gyűjteményedet, hogy csak olyan ásványok vannak benne, amelyeket magad bányásztál, gyűjtöttél terepen, akkor tedd azt, és ha van rá lehetőség, járj utána a dolgoknak, tudd meg, hogy a környezetedben vagy a számodra elérhető távolságokon belül hol van olyan bánya vagy lelőhely, ahová elmehetsz és szerencsét próbálhatsz. Viszont készülj fel arra is, hogy az ilyen gyűjtés kemény munkával jár, és gyakran megesik, hogy nem a várt eredményt hozza. De amikor egy ilyen gyűjtésnél sikerül rábukkanni egy-egy igazán jó darabra, azt életünk legörömtelibb pillanatai közé sorolhatjuk. Viszont, ha úgy érezzük, hogy nincs kedvünk ahhoz, hogy fáradságos munkával – erőfeszítést és verejtéket nem kímélve – gyűjtsük be a kívánt példányokat, valamint olyan ásványokat is be akarunk szerezni, amelyek nem bányászhatóak az általunk elérhető területen, akkor készüljünk fel arra, hogy ilyenkor általában meg kell fizetnünk a kiszemelt ásvány árát. Aki ily módon is szeretné növelni a gyűjteményét, annak nagyon jó kezdőpontot jelentenek az ásványbörzék.
    Mit jelenthet még az a kifejezés: „Tedd azt, ami boldoggá tesz!”? Nos, erre az lehet a jó példa, hogy ha tetszik nekünk egy ásvány, és tiszta szívből örülnénk neki, akkor tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy a gyűjteményünkben legyen! Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy ész nélkül költsük a pénzünket, vagy az egészségünket és testi épségünket kockáztassuk egy bányában vagy egy sziklafalon. Bárhogy is gyűjtünk, történjen ésszel, megfontoltan!

2. Szerezz ismereteket! Ugyan minden hobbi esetében a lelkesedés az egyik legfontosabb tényező, a témában szerzett alapos ismeretek nagyon sokban segíthetnek bennünket, és amellett, hogy bővítik a világról alkotott képünket, nagy mértékben előremozdíthatják a gyűjtés folyamatát is. Az ismeretek fontossága gyakorlatilag a hobbi minden szempontjára igaz. Például: nagyon fontos lehet ismerni mindazon tényezőket, amelyek befolyásolhatják egy ásvány árát. Ilyenek: az ásvány esztétikai megjelenése, ritkasága, épsége vagy sérülései, lelőhelye, megjelenési formája, esetleg a kristályok áttetszősége vagy színe és még nagyon sok más tényező. Erre nagyon jó példa a zoisite, ami leggyakrabban zöld színű, tömeges megjelenésű opak (egyáltalán nem átlátszó vagy áttetsző) ásvány, és sok gyűjtő csak onnan ismeri, hogy gyakran ez képezi a tanzániai rubinok alapkőzetét. A zoisite ára általában elég alacsony, és magában, mint ásványt, nem is igen árulják. Ám van egy kivétel: a zoisite néha átlátszó kristályokat alkot, melyek színe a zöldestől a kéken át a lila és a rózsaszín számos árnyalatát felveheti. Ez is a zoisite ásvány egyik megjelenési formája, viszont ennek a neve az ékszerészvilágban már tanzanit. Viszont a tanzanit ára már a tömeges zoisite árának a több százszorosa vagy akár több ezerszerese lehet. Mindez csak az áttetszőségének köszönhetően. De nem csak az árat befolyásoló tényezők ismerete fontos. Annak fényében, milyen ásványokat, milyen elvek alapján gyűjtünk, ugyanilyen fontos lehet az ásvány szerkezetének, összetételének, fizikai és vegyi tulajdonságainak, lelőhelyének és számos más dolognak az ismerete. Például: fontos lehet azt tudni, hogy a realgár – ami egy gyönyörű, vérvörös ásvány – mérgező, mivel arzént tartalmaz, mindemellett napfény hatására elveszti a fényét, színe sárgára változik, miközben a realgár auripigmentté alakul át, és az értéke is nagy mértékben csökken.

Számos hasonló fontos és érdekes dolgot tanulhatunk az ásványokról. Igazából olyan sok ismeret áll a rendelkezésünkre ebben a témában, hogy sokan megrémülhetnek attól, hogy esetleg ezt az egészet tudniuk kell a gyűjtéshez. De ez a feltételezés teljesen alaptalan. Az emberek többsége úgy kezd a gyűjtéshez, hogy minderről fogalma sincs, és a tapasztalatokat menet közben szerzi. Ami igazán fontos: ha lehetséges, mindig tanuljunk valami újat! A mai világban, hála az internetnek, ez sokkal könnyebben kivitelezhető, mint a 90-es években vagy akár a 2000-es évek elején. Számos honlap és online fórum van, ahol utánaolvashatunk azoknak az ismereteknek, amelyek érdekelnek minket, vagy akár közvetlenül is feltehetjük kérdéseinket olyan szakembereknek, akik komoly tudással rendelkeznek e szakterületen.

Néhány példa internetes honlapokra, fórumokra, és csoportokra:

Mindat – https://www.mindat.org/

Webminerals – https://www.webmineral.com/

Ásványok FB. csoport – https://www.facebook.com/groups/1660872350885921

The MinDat.org community FB. csoport – https://www.facebook.com/groups/28155722464

Magyar Minerofil Társaság – https://mamit.hu/

Scamologist FB csoport – https://www.facebook.com/groups/620061301464718/

De ha megtehetjük, még a mai modern világban se hanyagoljuk el teljesen a könyveket, ásványtani szaklapokat és folyóiratokat. Ezekben, nem ritkán, olyan ismeretekről is olvashatunk, melyeket még az interneten is nehezen találnánk meg.

Azok számára, akik még csak most kezdik a gyűjtést, nagyon jó tapasztalatszerzés lehet a múzeumok, kiállítások és ásványbörzék látogatása. Ezeken a helyeken „élőben” láthatunk rengeteg olyan ásványt, amik a jövőben érdeklődési körünk részét képezhetik. Megismerkedhetünk az egyes ásványok megjelenési formáival, és kellemesen tölthetjük az időt.

3. Döntsük el, merre szeretnénk haladni! Az ásványgyűjtést szinte mindenki azért kezdi el, mert megtetszik neki valamelyik kő, és az embert a birtoklási vágy arra készteti, hogy megszerezze vágya tárgyát. A gyűjtés egyik alapvető mozgatóeleme nagyon gyakran az ember vele született birtoklási vágya. Néha úgy érezhetjük, hogy az összes követ, ami tetszik nekünk, a magunkénak akarjuk tudni. Ez, sajnos, lehetetlen, mivel mind anyagi forrásaink, mind a gyűjteményre szánható helyünk korlátozott. Ezért hasznos lehet, ha minél előbb eldöntjük, mit és hogyan akarunk gyűjteni. Egyes gyűjtőket csak az ásvány esztétikai értéke érdekli, mások csak egy bizonyos ásványt gyűjtenek. Vannak, akik lelőhely szerint gyűjtenek, vagy éppen csak egy lelőhely ásványait gyűjtik, vannak, akik szín szerint rendezik a gyűjteményüket, és ennek megfelelően próbálják beszerezni az új köveket, és vannak, akik – az ásványrendszertannak megfelelően – rendszerezve próbálnak mintadarabot szerezni minden ismert ásványból; vannak gyűjtők, akik név alapján gyűjtenek, és csak a kimondhatatlan vagy vicces nevű ásványok érdeklik őket, vannak fajtagyűjtők, akik egy bizonyos ásványcsoportot, vagy akár csak egyetlen ásvány példányait gyűjtik (zeolitcsoport, turmalinok, kvarcok, fluoritok, hemimorfitok, stb.) nagyon sokan pedig teljes mértékben ignorálják az összes fent említett elvet, és csak azokat gyűjtik, amelyekben pillanatnyilag örömüket lelik. A hobbi nagyon sok irányba ágazhat szét, és ami fontos, sohasem szükséges teljes mértékben elköteleznünk magunkat valamelyik irány mellett. De lényeges, hogy legalább megpróbáljuk eldönteni, milyen elvek alapján akarjuk a gyűjteményünket felépíteni. Ezzel sokkal célirányosabbá, költséghatékonnyá és takarékossá tehetjük a gyűjtést.

Fluorit gyűjtemény

Fluorit gyűjtemény

Hemimorfit gyűjtemény

Szisztematikus gyűjtemény

4. Csináljunk költségvetést! Ez a tanács először furcsának tűnhet, de egy ásványgyűjtemény felépítése nem olcsó dolog. Gyűjtsünk akár magunk, bányák meddőhányóiba és szabad területekre kijárva, akár úgy, hogy ásványbörzéken/boltban/interneten, kereskedőktől szerezzük be a köveket, amelyek érdekelnek, mindennek van költsége. Talán úgy gondoljuk, hogy ha magunk gyűjtjük/bányásszuk az ásványt, akkor az ingyen van. De ez véletlenül sem igaz. A terepen való gyűjtésnek is megvan az ára. Vegyük csak annak a költségét, hogy kijussunk a helyszínre! Ha a gyűjtési helyszín nincs a közvetlen közelünkben, már az jelentős kiadásokkal járhat, hogy eljussunk oda. Egyes esetekben, ha tovább akarunk a helyszínen maradni, szállásról is gondoskodni kell, ami szintén kiadás. Mindemellett a terepen történő gyűjtésbe nem kevés munkát és erőfeszítést kell belefektetnünk. Ugyanúgy pénzbe kerül a felszerelés is, amit a gyűjtés során használunk. Aztán ott a legkellemetlenebb oldala a terepen való gyűjtésnek: mindig megvan az esélye, hogy semmit nem találunk. Ennél a pontnál az emberek két csoportra oszlanak. Vannak, akik nemcsak egy kőért mennek ki a terepre, hanem magáért a gyűjtés élményéért. Nemcsak a birtoklási vágy az, ami fontos nekik, hanem az a tudat, hogy a követ, ami a gyűjteményükbe kerül, ők maguk találták. Ez az érzés mindennél fontosabb nekik. Vannak viszont azok a gyűjtők, akiknek nem a folyamat, hanem az eredmény a fontos. Az ő esetükben nem biztos, hogy feltétlenül megéri kimenni terepre gyűjteni, mivel megeshet, hogy sokkal többet költenek az útra, mint a megtalált ásvány értéke. Ha valaki ebbe a kategóriába tartozik (az ásványgyűjtők többsége) akkor az jobban teszi, ha a kívánt ásványt inkább egy kereskedőtől próbálja meg beszerezni. De az ásványok vásárlásakor is figyelnünk kell arra, hogy ne költekezzünk ész nélkül. Tanuljuk meg, mi az, aminek igazán van értéke! Az ásványgyűjtésben gyakran igaz a mondás, miszerint: „Néha a kevesebb – több”. Gyakorta jobban járunk, ha nem sok olcsó ásványt veszünk, hanem ugyanazért az összegért egyetlen darabot, viszont akkor az legyen minden szempontból tökéletes! Így sokkal könnyebben elérhetjük, hogy egy értékálló gyűjteményt állítsunk össze. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy olcsón nem tudunk jó ásványt venni, de sajnos arra fel kell készülni, hogy az igazán jó daraboknak szinte mindig megkérik az árát. A költségek beosztásának, legyen szó akár terepen való gyűjtésről, akár vásárlásról, az egyik legjobb módja talán az lehet, hogy eldöntjük, havi és éves szinten, mennyit áldoznánk a gyűjteményünkre. Ennek alapján sokkal könnyebben eldönthetjük, hogy elmegyünk-e egy távolabb fekvő bányába, vagy inkább egy közelebbi helyet preferálunk. Hogy elköltjük-e a több havi költségvetésünknek megfelelő összeget egyetlen drágább ásványra, vagy inkább több, megfizethetőbb darabot akarunk venni helyette. Ezzel a módszerrel mindig könnyebb mérlegelni, mi az, ami fontosabb számunkra, és mi az, ami még belefér a megengedett keretbe.

5. Katalogizáljunk! Amikor elkezdjük a gyűjtést, és még csak egy pár ásvány van a gyűjteményünkben, akkor még úgy gondolhatjuk, hogy minden ásványról minden létező információt fejben tarthatunk. De ez nagyon hamar megváltozhat. Ahogy egyre jobban bővül a gyűjteményünk, úgy kell egyre több információt megjegyeznünk: ásványok neveit, társásványokat, megjelenési formákat, lelőhelyek neveit stb. Bár furcsának tűnhet, ezek az adatok mind szerves részét képezik egy gyűjteménynek. Természetesen ezek nélkül az adatok nélkül is lehet gyűjteményt felépíteni. De sok kő a pontos lelőhelye nélkül a felét sem éri annak, mint a lelőhely ismeretével. Első hallásra ez furcsa lehet. De idővel megtanulhatjuk, hogy az a tény, hogy egy kő Erdélyből vagy Bulgáriából, Dalnyegorszkból vagy Belső-Mongóliából, Indiából vagy Magyarországról származik, akár többszörös árkülönbséget is jelenthet ugyanolyan méretű és minőségű kövek esetében is. A mai technikának köszönhetően sokkal könnyebben és hatékonyabban vezethetünk egy gyűjteménykatalógust, mint pár évvel ezelőtt. Nem szükséges kézzel felírni minden adatot egy papírfüzetbe. A katalógusunkat vezethetjük számítógépen, tableten, de akár telefonon is. Az ásványokat megszámozva, a katalógusban – a nekik megfelelő sorszám alatt – írjuk le az összes adatot, ami fontos lehet számunkra. Ezek a következők lehetnek: az ásvány neve, társásványok, lelőhely, a megjelenési forma jellegzetességei, az ásvány esetleges további megnevezései, az összeg, amiért megvettük, esetleg a kereskedő, akitől vásároltuk, az ásvány beszerzésének pontos dátuma, az ásvány összetétele, és még sok minden más. Egy jól felépített katalógus lehetővé teszi számunkra, hogy mindig naprakész információkkal rendelkezzünk a gyűjteményünkről, és megőrzi az ásványokra vonatkozó fontos adatokat.

6. Biztosítsunk megfelelő tárolást a köveinknek! Amikor csak belekezdünk a gyűjtésbe, gyakran még nem tudatosul bennünk, hogy valójában mekkora helyet is igényel egy gyűjtemény. Az első 10-20 példány (mérettől függően) még elfér a polcon, vitrinben vagy egy félig üres fiókban, de amikor a gyűjteményünk már száz vagy akár több száz darabból áll, ha nem gondoltunk rá előzőleg, szembe kerülünk azzal a problémával, hogy helyet kell nekik felszabadítani. Természetesen azt, hogy mennyi helyre van szükségünk, nagyon sok tényező befolyásolja: mekkora példányokat gyűjtünk, hogyan akarjuk tárolni… Legyenek mindig szem előtt egy vitrinben, vagy az is megfelelő, ha fiókokba rakjuk el köveinket, és csak időről időre vesszük elő őket, hogy megnézzük. A kisebb méretű ásványokat egyesével is dobozolhatjuk a direkt erre készült műanyag dobozokba, ez megóvja a köveket, és így sokkal látványosabban lehet elhelyezni őket, de a műanyag dobozoknak is van költségük. Pont ezért jó, ha már a gyűjtés elején eldöntjük, milyen irányba szeretnénk haladni. Nagyon fontos, hogy a tárolási módtól függetlenül, gyűjteményünket mindig próbáljuk maximálisan megvédeni a portól! Egyes ásványokat szinte lehetetlen megtisztítani, ha porosak lesznek, míg másoknak a por, ha rosszul távolítjuk el, megkarcolhatja a felszínét, így az ásvány veszít az esztétikájából és az értékéből is.

7. Hozz létre kapcsolatokat! Egy hobbiban az egyik legnagyobb élmény, ha meg tudjuk osztani más emberekkel, akik értékelik. Ezek elsősorban azok az emberek, akik szintén tagjai az ásványgyűjtő közösségnek. Gyűjtők, kereskedők, szakértők és lelkes rajongók százai alkotják ezt a közösséget, akikkel nem csak gyűjteményed szépségét és élményeidet tudod megosztani, hanem tanácsot kérhetsz tőlük, ha valamiben nem vagy biztos; együtt szervezhettek ásványgyűjtő túrákat, szabadon cserélhettek ásványokat, vagy kereskedhettek velük egymás közt. Az ásványgyűjtés egyik alapvető eleme, hogy ezzel te is részese lehetsz egy olyan közösségnek, ami egy azonos vagy hasonló érdeklődési kör köré épült, és tagjai őszintén tudják értékelni egymás erőfeszítéseit és eredményeit.

Sorozatunkat hamarosan folytatjuk A gyűjtemények rendszerezése cikkünkkel.