A 2024. év szemtanús meteorit hullásai

  1. évben az alábbi megerősített meteorit hullásokról van tudomásunk a világban:
No: Meteorit neve: Hullás időpontja: Ország: Típus: Hivatalos a MetBull-ban: TKW:
1. Ribbeck 2024. január 21. Németország akondrit aubrit igen, Yc 983 gr
2. „Tekapo” 2024. március 13. Új-Zéland kondrit ? nem 800 gr

Ribbeck aubrit meteorit, Németország

2024. január 21.-én 00:32:38 UT-kor egy kb. 1-1,2 méter átmérőjű meteoroid/aszteroida ( a határ itt éppen pont az 1 méter, az alatt meteoroid a felett aszteroida ) lépett Földünk légkörébe Berlintől nyugatra és értek földet darabjai Ribbeck, Berge és Lietzow falvaktól kissé délre. A kisbolygót a becsapódás előtt alig 3 órával a magyar csillagász Sárneczky Krisztián fedezte fel, neki ez 2. olyan előrejezett jellegű felfedezése ahol meg is találták a meteoritokat, összesen 4 ilyet ismerünk a Földön, ebből kettő Sárneczkyé, ami valljuk meg hatalmas és világhírű teljesítmény. A hullás másnapján a Magyar Meteoritikai Társaság (röviden MMT) azonnal megkezdte a német helyszínre induló kereső expedíciójának szervezését, mint ahogy azt már korábban is tette számos esetben. Az expedíció szakmai támogatója ezúttal is a Magyar Tudományos Akadémia Geónómiai és planetológiai Albizottsága volt, külön köszönet ezért Dr. Kordos László Elnök Úrnak, akadémikusnak. További támogatók: budapesti Természettudományi Múzeum, VCSE, planetology.hu, MTH, IMCA, GMA, allsky7 team, strewnify.com, FB Meteoritok csoport, sok magánszemély, stb stb.

Az expedíció létszáma 3 és 6 fő között váltakozott, január 26. és február 1. között. Az ekkor bejárt úthossz kb. 100 km volt, ami nagyjából 0,7-0,8 km2 átnézett területet jelent. A számított szórásmező a modell alkotóitól függően kb. 7-8 km x 1,5-2,5 km méretű azaz 15-20 km2 (hatalmas) de ha a Gauss valószínűség eloszlással jellemzett 3 szigma szabály szerinti hullási területet nézzük, a szórásmező ennek még többszöröse is lehet. A keresés során, most nem a szokásos fekete színű olvadási kéreggel borított normál kondritokat keresték, hanem az első lengyel megtalálók által mutatott szürkés-fehéres akondritot, amiről ekkor még csak sejtették, hogy a különleges aubrit típus, melyet itthon elsőként az MMT tagja, Kormos Balázs vetett fel. Ő egyébként aktívan gyűjti a publikus találatok képeit, adatait, ez nagy segítség lett a későbbiekben. Olvadási kérget alig, vagy fehéres, üvegesedettet, mattot láthatunk a meteoritokon a rendelkezésre álló publikus vagy nem publikus képeken. Időközben egyre több helyi és külföldi kereső jelentett megtalált példányt. Az MMT kereső csapat 2024. január 30.-án 09:50-kor CET talált rá az első megtalált és valódi meteoritra, a kis 10,6 gr-os példány egy őszi vetésben az egyik növény mellett feküdt, pont mint a múlt évi francia Saint-Pierre-le-Viger kondrit MMT által megtalált hullásánál, itt is egy növénylevelet nyomott maga alá a magasból hulló test. A megtaláló csoport tagjai ekkor: Emődi Csaba, Nagy Olivér, Kereszty Zsolt voltak.  A meteorit hullásakor a területen -2 -3 C fokos hőmérséklet, fagyos talaj és 5-10 cm-es hó volt található, ezért a pár száz km/h-s sebességgel felszínre hulló meteoritok nem nyomódtak bele a talajba, hanem annak felszínén maradtak jól láthatóan. Később ahogy az olvadással viszkózusabbá vált a talaj, a példányok nem jelentősen kb. 0,5-2 mm mélyre süllyedtek. A szokásos dokumentálás – fényképek, pozíció adatok, talaj és növény minta, a környező terület átnézése 40-50 m-es körzetben, csoportkép – után az expedíció folytatta a keresést. A bejárt track útvonalakat és megtalált meteoritok pozíció adatait a világon elsőként az MMT expedíciója osztotta meg a szakmai és közösségi média felületein. Ennek oka az volt, hogy a trackek megosztása keresési munkájukban jól segíti a későbbi találókat, ezáltal a valós szórásmező még jobban megismerhető, amivel pontosíthatók a hullás dinamikáját számoló számítógépes modellek. Emiatt nyilvánosak pl. a professzionális pálya és sötétrepülés számítók által közreadott szórásmező térképek is. Később 2024. február 2. és 5. között egy újabb expedíció ment ki Németországba, de ez már nem MMT hanem privát szervezésű volt. Ez a keresés február 3.-án talált egy szép, gömbölyded 9,2 gr-os matt olvadási kéreggel borított példányt, egy már korábban erősen átnézett területen. A 3. magyar kereső expedíció 2024. február 13-18. között keresett, ekkor két újabb 4,2 és 3,6 gr-os meteorit került elő, a kisebbiknek gyönyörű buborékos, „habos” fehér olvadási kérge van a hátoldalán.

A három expedíció 11 nap alatt összesen 200 km hosszú gyalogutat járt be, ami kb. 1,2-1,3 millió m2 megvizsgált területet jelent.

A Magyar Meteoritikai Társaság expedíciója és saját expedícióim által megtalált Ribbeck aubrit 10,6 9,2 4,2 3,6 gr-os példányok in-situ felvételei

Tekapo meteorit, Új-Zéland

Új-Zélandon 2024. március 13.-án  08:04 UT-kor hullott egy fényes tűzgömb, aminek pályáját és feltételezett hullási zónáját kamera adatok alapján sikerült meghatározni. A meteorit első példányát egy szervezett keresés 20 fős csapata találta meg, a megtaláló Jack Weterings. A kb. férfi ököl méretű 0,8 kg-os fekete olvadási kérges példány begyűjtötték és a Dunedin Egyetemen vizsgálják, a képek alapján kondritnak tűnik.

Az Új-Zéland-i tűzgömb, a kereső csapat a megtalált meteorittal, a 800 gr-os példány és az örömmel teli megtaláló

Az oldal folyamatosan frissül, ahogy új hullásról szerzek tudomást. Kérem látogasson vissza később.