A Magyarhoni Földtani Társulat által meghirdetett „Év ősmaradványa 2020” szavazást az óriásfogú cápa, azaz a C. Megalodon nyerte. Ez a valaha élt legnagyobb cápa (sőt, a legnagyobb hal), amely 23-3,6 millió évvel ezelőtt élt. Az egész világon elterjedt volt, még a Kárpát-medence nagy részét kitöltő tengerben is éltek példányai. A megtalált fogak alapján méretét a tudósok 18-20 méteresre becsülik. Ezzel szemben a ma élő legnagyobb hal, a cetcápa „csak” 12-13 méteresre nő meg.

Hogy nézhetett ki?

A tengerek csúcsragadozójának testéből – a fogakon kívül –csak kevés, megkövesedett csigolya maradt az utókornak, ezért nem lehet pontosan tudni, hogy hogyan nézett ki. A többi cápához hasonlóan a teste porcokból állt, amelyeket a sós tengervíz nem, vagy nem eléggé konzervált. Mivel a fogak csontszerű anyagból állnak, azok sokkal ellenállóbbak.

Megalodon fog

A tudósok eleinte azt feltételezték, hogy a Megalodon leginkább a ma élő fehér cápa őse lehetett. Erre a fogaik alakjának hasonlóságából következtettek. Az 1980-as évek végén egy perui (rengeteg fogat, számos csigolyát és az álkapcsot is tartalmazó) lelet alapján elterjedt az a nézet, hogy inkább a makó cápával áll rokonságban.

Mivel táplálkozott?

Az óriásfogú cápa igazi csúcsragadozó volt. A szája szélességét közel 3 méteresre becsülik. Harapása bármely élőlényénél erősebb lehetett, és akár egy autót is szét tudott volna roppantani. Erejével nem vetekedhetne a fehér cápa vagy a legveszélyesebbnek tartott Tyrannosaurus Rex sem.

Nem kétséges, hogy az évmilliók alatt rettegésben tartotta az őstengerek élővilágát. Aktív vadászként nagy előszeretettel fogyasztott bálnákat (illetve azok őseit) és kisebb cápákat is. Egyszerűen leharapta a farkukat és az uszonyukat. Számtalan olyan fosszília bukkant elő, amelyben megtalálták foga nyomait.

Vajon miért halt ki az óriásfogú cápa?

A tudósok még mindig találgatják az okokat. Az egyik elképzelés szerint ez az óriási állat félig-meddig melegvérű lehetett.

Abban a korban, amikor a Megalodon elterjedt volt a Földön, a tengerek és az óceánok még egységesen melegek voltak. Ám 3 millió évvel ezelőtt összezárult a rés Észak- és Dél-Amerika között így az óceánok egy része hűvösebb lett. A Megalodon valószínűleg nem tudott alkalmazkodni a megváltozott környezethez.

Óriásfogú cápa álkapocs (reprodukció)

A feltételezések szerint képtelen volt kifejleszteni az endotermiát, a belső hőtermelő képességet, és így nem tudta fenntartani a magasabb testhőmérsékletet. Ezzel szemben napjaink fehér cápái kiválóan alkalmazkodtak a hűvösebb vizekhez.

Talán a Megaldon kihalásához egy versenytárs, a gyilkos bálna felbukkanása is hozzájárult. Ezek az állatok csapatban vadásznak, így hatékonyabbak lehettek a zsákmányszerzésben, mint a magányos ragadozó.

Az óriásfogú cápa méltán lett az Év ősmaradványa 2020. szavazás győztese. A tengerek valaha élt legnagyobb ragadozója a gyerekek és a felnőttek fantáziáját egyaránt megmozgatja. Az akár 18 cm hosszú fogak láttán könnyen magunk elé képzelhetjük óriási testét, félelmetes álkapcsát, amely elől nem volt menekvés.