A világ legszínesebb kristálycsoportja

A turmalin neve a szingaléz „turamali”szóból ered, és többszínű követ jelent.

A színtelentől a feketéig szinte minden színben és árnyalatban fellelhető. Ez teszi annyira egyedülállóvá a többi ásványcsoporthoz képest.

A “turmalin” a bór-szilikát ásványok nagy csoportjának a neve. Olyan ásványokat foglal magába, amelyek azonos kristályszerkezete és hasonló fizikai tulajdonságaik vannak, ám a kémiai összetételük – az állandó összetevőkön kívül – jelentős mértékben különbözik. Ennek megfelelően a színűk is eltérő.

Turmalin színválaszték

Dinnyeturmalin

A köznyelvben dinnyeturmalinnak hívják azokat a kristályokat, amelyek magja rózsaszín vagy pirosas árnyalatú, héja pedig zöld. Az ilyen köveket keresztmetszetében, lapokra szokták csiszolni, hogy különleges színkombinációja láthatóvá váljon.

Az egyszínű turmalinok elég ritkák. Gyakori, hogy egy ásványon belül több szín vagy színárnyalat is megtalálható, akár rétegenként más és más.

Hevítéssel (450-650 fok) némi színváltozás érhető el: a zöld kövek smaragd színűek lesznek a vörösesbarnák világító pirossá változnak.

A köznyelvben dinnyeturmalinnak hívják azokat a kristályokat, amelyek magja rózsaszín vagy pirosas árnyalatú, héja pedig zöld. Az ilyen köveket keresztmetszetében, lapokra szokták csiszolni, hogy különleges színkombinációja láthatóvá váljon.

Az egyszínű turmalinok elég ritkák. Gyakori, hogy egy ásványon belül több szín vagy színárnyalat is megtalálható, akár rétegenként más és más.

Hevítéssel (450-650 fok) némi színváltozás érhető el: a zöld kövek smaragd színűek lesznek a vörösesbarnák világító pirossá változnak.

Dinnyeturmalin

A turmalincsoportba tartozó kristályokat a színűk szerint is elnevezték, például:

  • Akroit (görög szó), színtelen
  • Rubellit (neve latinul pirosat jelent), rózsaszíntől pirosig, a legértékesebb a rubin színű
  • Drávit (a Dráva folyóról kapta a nevét), sárgásbarnától a sötétbarnáig
  • Verdelit (neve az olasz-görög szóból – „zöld kő” – ered), a zöld minden árnyalata
  • Indigolit (nevét a színéről kapta), a kék minden árnyalata
  • Sörl (neve a régi német bányászkifejezésre – „hamis érc”- utal), fekete

Verdelit

Kristályjellemzők

Leggyakrabban prizmás kristályokkal lehet találkozni, amelyek keresztmetszete háromszög formájú, és oldalai lekerekítettek. Jellegzetes a prizmák hosszirányú sávozottsága.

A kristálylapokon üvegfényű, törésfelületeken viaszfényű.

A turmalin kristályok akkor alakultak ki, amikor a forró vizek és a gőzök a kristály képződéséhez szükséges kémiai elemeket üregekbe vagy a sziklák töréseibe hordták, és így megfelelő tér állt rendelkezésre a kristályok növekedéséhez. A turmalin kemény ásvány, ezért a patakok, a folyók és a tengervíz sodrása, károsító hatása ellenére is viszonylag épen maradnak meg az üledékben és az üledékes kőzetekben. A képződésük helyétől nagy távolságra is képesek elkerülni.

Turmalin történelem

Már az ókorban is ismerték és használt a turmalint, Például a régészek találtak egy turmalinból készült pecsétet, amely a kr. e. 3. vagy 2. századból származik, és vélhetően Nagy Sándort ábrázolja. Az amerikai indiánok évszázadokon át temetkezési ajándékként használták.

Európába csak 1703-ban hozta be a holland Kelet-Indiai Társaság az élénk színű ceyloni turmalint.

Évezredeken átívelő története során egészen az 1800-as évekig, a modern ásványtan kialakulásáig a sokszínű kristályt valamilyen más ásvánnyal azonosították, pl. smaragddal, rubinnal vagy topázzal.

A turmalin különleges tulajdonságai

Piroelektromosság: akkor jön létre, amikor a hevítést követő lehűléskor a kristály elektromos töltést kap, a két végén ellentétes pólussal.

A hollandok ismerték ezt a hatást. A hevített turmalinnal távolították el a hamut a tajtékpipáikból, ezért „aschentrekker”-nek, hamuhúzónak nevezték el a követ. Sokáig ez volt a turmalin hivatalos neve. A piroelektromos hatás miatt gyakrabban kell tisztítani, mint a többi drágakövet.

Piezoelektromosság: nyomásra, ill. dörzsölésre a kristály elektromos töltést kap. Ilyenkor vonzza a porszemeket vagy akár a papírdarabkákat is. Ugyanilyen tulajdonsággal rendelkezik a hegyikristály is, csak a hatás még erősebb.

Kaliforniai bányászok az 1850-es években

Honnan származik

Az 1800-as évek 2. felében, az 1900-as évek elején az USA élenjárt a turmalin-bányászatban.

Kalifornia számos részén találtak gazdag lelőhelyeket, ahonnan sok drágakő minőségű kristályok került elő.

Napjainkban a legtöbb turmalin Brazíliából származik, de nagy mennyiség található Afganisztánban, Ausztráliában, Indiában, Kenyában, Kongóban, Madagaszkáron stb. Európában az Elba mentén és Svájcban lehet turmalinokat találni.

A turmalin ipari felhasználása

A piezoelektromos tulajdonságait elsősorban a nyomásmérő készülékekben használják ki. pl. hangvisszaverődésen alapuló mélységmérőkben vagy más berendezésekben a nyomásviszonyok változásainak érzékelésére, mérésére. Optikai eszközökben polarizált fényvizsgálatokhoz alkalmazzák.

Ékszerek ékköve

A turmalint magas fénye, keménysége, óriási színválasztéka teszi keresett drágakővé. Talán mind közül a legkülönlegesebb az az ékszer, amelyet paraiba turmalinnal ékesítenek. 

Paraiba turmalin

Ennek a természetes kristálynak az élénk, neon kék színe semmihez sem hasonlítható. Nevét egy Brazil államról kapta, ahol először találtak rá az 1980-as években.

A turmalin – széles színválasztéka miatt – sokak kedvenc ásványa, drágaköve, így nem meglepő, hogy a három jelölt közül ez a különleges kristály bizonyult az Év Ásványa 2020. szavazáson a legnépszerűbbnek. 2020-ban minden ásványbörzénk középpontjában ez a különleges ásványcsoport áll. Fotó- és ásványkiállításokon, valamint tudományos előadásokon mutatjuk be az érdeklődőknek.